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Moqueca de peixe


Moqueca de peixe

I’m Brazilian and I live in São Paulo state. If you are from Brazil or went here before probably, you know Brazil’s traditional dish called Moqeuca de peixe.

One of my favorite hobbies is cooking (I have few) and the picture of this post is from my own recipe of Moqueca de peixe.

(Portuguese)

Ingredientes

  • 1 Kg de Abadejo fresco;
  • 1 Pimentão verde e 1 Pimentão amarelo;
  • Cebola e alho batidos no liquidificador, a gosto (eu prefiro pouco);
  • 500 ml de Vinho branco seco;
  • Sal e tempero a gosto (aqui no Brasil eu uso um tempero pronto chamado Fondor);
  • 3 Kg de tomate italiano;
  • Salsinha e coentro a gosto.

Modo de preparo

Tempere o peixe com o vinho, sal, cebola e o Fondor, deixando na geladeira por 24 horas. Corte o peixe em postas e separe os pedaços menores para o molho.

Com os tomates faça um molho de tomate natural e cozinhe os pedaços pequenos de peixe por cerca de 30 minutos. Bata tudo no liquidificador em seguida para fazer o pirão.

Em uma panela de barro, coloque em camadas os pimentões cortados em tiras, as postas de peixe e o molho de tomate, tempere com a salsinha e o coentro deixando no fogo baixo por cerca de 30 minutos e em seguida, com o fogo desligado por mais 30 minutos.

Diferentemente de outras receitas de Moqueca, essa não será preparada com camarões e leite de coco. Acredite em mim, é muito melhor sem.

(English)

Ingredients

  • 1 kg of fresh Abadejo;
  • 1 green pepper and 1 yellow pepper;
  • Onion and garlic smoothies in the blender, at taste (I prefer little);
  • 500 ml dry white Wine;
  • Salt and seasoning at taste (here in Brazil I use a spice called Fondor);
  • 3 Kg Italian Tomato;
  • Parsley and cilantro at taste.

How to prepare

Season the fish with the wine, salt, onion and Fondor, leaving in the refrigerator for 24 hours. Cut the fish into slices, and separate the smaller pieces to the tomato’s sauce.

With the tomatoes make a natural tomato sauce and cook the small pieces of fish for about 30 minutes. Use a blender to make the fish sauce called Pirão (tomate sauce and fish).

In a clay pot (panela de barro), place the peppers in layers cut into strips, put the fish and tomato sauce, sprinkle with parsley and cilantro leaving at low heat for about 30 minutes and then to fire off, waiting for an additional 30 minutes to start eating.

Unlike other Moqueca recipes, this will not be prepared with shrimp and coconut milk. Believe me, it’s much better without these ingredients.

Have a great dish!

Davi

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